Yatzy varianter
I denna guide kommer vi presentera flera olika varianter av Yatzy, som alla är spännande och roliga att testa för omväxlings skull. Har du tröttnat lite på de klassiska reglerna? Här hittar du allt om olika sorters Yatzy!
roliga regelskillnader
Olika Yatzy spelvarianter
Yatzy är ett riktigt roligt tärningspel som skapat glädje, socialt umgänge och andra trevliga stunder i flera årtionden. I princip spelas det alltid vanlig klassisk Yatzy när det väl är dags, men visst skulle det vara spännande att testa en ny variant av Yatzy?
I denna guide har vi verkligen grävt på djupet för att kunna presentera variant efter variant, allt för att det ska passa så många som möjligt.
Naturligtvis kan vi inte lämna vanlig Yatzy utanför, inte heller Maxi Yatzy. Men fokus ligger helt klart på andra sorters Yatzy du kanske aldrig hört talas om.
Det finns säkerligen anledningar till varför alla andra Yatzy varianter inte är lika populära som de klassiska, men det är samtidigt helt upp till den som spelar att göra bedömningen över vilken av alla Yatzy varianter som är bäst.
Här nedan följer nu flera olika varianter av Yatzy, alla med sina egna regler och tillvägagångssätt, nu slår vi tärningarna!
variant 1
Yatzy med tvång
Denna variant av Yatzy kallas även ibland för ”Rak Yatzy” eller ”Tvingad Yatzy”. Man kan nästan höra på namnen vad detta handlar om.
I Yatzy med tvång är man tvungen att följa protokollets ordning rakt upp och ner. Man spelar med klassiska Yatzy regler men börjar med att försöka få ettor, därefter tvåor, sedan treor och så vidare.
Klarar man inte att få den kombination som är aktuell får man helt enkelt stryka, chans får endast användas när det är dags för just chans. I övrigt är det precis samma regler och det vanliga Yatzy protokollet som används!
variant 2
Yatzy med halvtvång
Likt Yatzy varianten nämnd ovan är detta nästan exakt samma sak, men något snällare.
I Yatzy med halvtvång spelar man översta delen av Yatzy protokollet först (1-6) i valfri ordning. Man får alltså välja om man vill satsa på 1, 2, 3, 4, 5, 6 beroende på tärningarnas utfall.
Därefter spelar man den understa delen av protokollet (från 1 par och nedåt) i den ordning som de står i protokollet.
Så sammanfattat är alltså översta delen lite mer ”fri” så det blir lättare att att få bonusen (minst 63 poäng), därefter följs understa delen av protokollet precis som i ”Yatzy med tvång”.
variant 3
rak yatzy
Här går reglerna lite isär beroende på vem som spelar, detta beror mest troligt på var i landet man bor samt vad familj och vänner runt omkring har valt att kalla spelet för.
En del menar på att Rak Yatzy är det samma som Yatzy med tvång, medans andra tycker att det finns vissa skillnader.
Det vi kan utläsa av olika personers berättelser är att om man spelar Rak Yatzy är grundreglerna de samma som för Yatzy med tvång, men att man har möjligheten att välja om kombinationen ”Yatzy” med fem lika tärningar ska få användas när som helst.
Man kan också innan spelet börjar välja om man ska börja med den övre eller nedre delen av protokollet först.
variant 4
dubbel yatzy
För att förklara denna variant på ett väldigt enkelt sätt så spelar man här en helt vanlig omgång klassisk Yatzy, med skillnaden att man ska försöka få fem lika tärningar vid två olika tillfällen.
Denna Yatzy variant lämpar sig bra för de spelare eller sällskap som brukar ha den otroliga turen (eller oturen?) att få Yatzy mer än en gång.
Självklart räknas poängen för Yatzy (50p) vid båda tillfällena, och blir såklart helt avgörande i det totala resultatet.
variant 5
trippel yatzy
En mer komplicerad variant av Yatzy som kräver både fokus och lite ”gambling” tänk är Trippel Yatzy.
Denna variant lämpar sig främst för lite äldre spelare då de allra minsta Yatzy spelarna förmodligen inte har rätt tänk för dessa regler.
I Trippel Yatzy använder alla deltagare vars ett eget protokoll, i rutorna där man annars skriver sina namn skriver man istället ”x1” i första namnrutan, ”x2” i andra namnrutan och ”x3”i den tredje namnrutan.
Dessa tre spelfält representerar nu hur många poäng man får multiplicera sitt utfall med.
I första spelfältet märkt ”x1” är poängen som skrivs in bara värda det faktiska utfallet. I det andra spelfältet märkt ”x2” är poängen värda dubbelt, och i det tredje spelfältet märkt ”x3” är poängen värda tre gånger utfallet!
Man kastar helt enkelt tärningarna, väljer vilken kombination man vill satsa på, och väljer till sist vilket fält man vill skriva in sitt resultat i.
Enda avvikelsen i protokollet är när det gäller Yatzy, här multiplicerar man inte tärningarnas värde, istället ger första Yatzyn 50p, andra ger 100p och den tredje ger 150p.
Man ska alltså få varje kombination tre gånger innan spelet är slut.
Det roliga med detta spel är att man strategiskt måste bestämma i vilket fält man skriver in sitt resultat.
Låt säga att man har fått ett tretal i fyror, skriver man in detta i fältet ”x3” blir poängen då 36 (3×4=12, 12×3=36). Detta är ett bra resultat, men hur störigt skulle det vara om man vid nästa omgång får ett tretal i sexor?
Då har man upptagit fältet för ”x3” redan och går därmed miste om riktigt höga poäng! Behöver man stryka något är det naturligtvis smartast att stryka fälten i ”x1” först då dessa ger minst poäng.
variant 6
sabotage yatzy
Tycker du om att bråka lite med dina motspelare? Då är detta den perfekta Yatzyn av alla olika varianter som finns.
I Sabotage Yatzy handlar det om att sabotera för sina motståndare, på ett smart sätt. Vi vill passa på att varna för risken till osämja i denna Yatzy variant, även om man såklart ska hålla det på en vänskaplig och rolig nivå!
Det går alltså ut på att göra det svårare för sin motståndare genom att välja vad denne ska satsa på.
Spelare 1 kastar tärningarna för första gången, direkt efter första kastet får Spelare 2 (den som sitter till höger om man är fler än två) bestämma vad Spelare 1 ska satsa på.
Förslagsvis väljer man INTE att Spelare 1 ska få satsa på Yatzy om första kastet visar flera lika tärningar direkt, istället väljer man i detta fall ”stege” kanske, då det är svårare att få om man har flera lika tärningar efter första kastet.
Vill man göra denna Yatzy variant lite mer human så kör man med fyra kast per deltagare, istället för standard som är tre. Så här håller det på tills protokollet är fyllt. En riktig stämningshöjare, tycker vi på SpelaYatzy!
variant 7
amerikansk yatzy
I Amerikansk Yatzy, kallad ”Yahtzee” spelar man enligt de svenska reglerna av klassisk Yatzy men med några avvikelser som vi nämner här nedan i punktform.
Detta för att göra det så enkelt som möjligt genom att man hela tiden har vanlig Yatzy i bakhuvudet.
- Ett par och Två par finns inte med i protokollet.
- Bonusen är värd 35p istället för 50p.
- Vid Tretal och Fyrtal räknas samtliga tärningars värde ihop. Får man exempelvis Tretal i fyror ihop med en etta och en trea skriver man in 16p i protokollet. (4+4+4+1+3=16p)
- Oavsett vilken Kåk man får är denna alltid värd 25p. Det viktiga är endast att få två lika tärningar ihop med tre lika tärningar (ex. 2-2-4-4-4)
- Liten stege är fyra tärningar i följd, till exempel 3-4-5-6, oavsett utfall ger liten stege 30p. Och Stor stege fem tärningar i följd, antingen 1-2-3-4-5 eller 2-3-4-5-6. Oavsett utfall ger Stor stege 40p.
Det går förstås bra att använda ett vanligt Yatzy protokoll även i Amerikansk Yatzy, så länge man gör justeringarna enligt ovan.
yatzy & Maxi Yatzy
de vanliga varianterna
Efter att ha presenterat sju olika väldigt spännande Yatzy varianter avslutar vi naturligtvis med de två absolut vanligaste varianterna av Yatzy, klassisk Yatzy och Maxi Yatzy.
Vi går inte in i detalj på dessa två då vi har enskilda mycket mer omfattande guider om just dessa.
Men oavsett så spelas klassisk Yatzy så som de flesta alltid har spelat, man följer protokollet som finns att köpa i varenda leksaksaffär i hela Sverige (eller så skriver man ut vårt Yatzy protokoll). Man samlar på sig de antal tärningar som protokollet säger, och räknar därefter ut poängen. Vanlig klassisk Yatzy är ett av de mest spelade sällskapsspelen i Sverige och reglerna har varit de samma i väldigt många år.
I Maxi Yatzy har man sex tärningar istället för fem, detta gör också att man adderat lite fler olika utfall att fylla i på Maxi Yatzy protokollet.
Till exempel hittar vi Torn, Tre Par och Femtal i protokollet. I Maxi Yatzy får man även lov att spara slag om man inte behöver använda alla sina tre slag.
Det finns även ett fält för detta där man fyller i antal sparade slag som man senare kan använda vid eget valt tillfälle, lite annorlunda men otroligt kul!
FAQ
Vanliga frågor
Vilken Yatzy variant är roligast?
Detta är förstås högst personligt. Men våra två favoriter är ”Trippel Yatzy” & ”Sabotage Yatzy”.
Vad innebär Yatzy med tvång?
Yatzy med tvång är en populär Yatzy variant som går ut på att varje spelare måste följa protokollet uppifrån och ner. Man får alltså inte själv placera in sina slag där de passar bäst, utan måste följa ordningen i protokollet.
Varför inte bara spela vanligt Yatzy?
Det går förstås lika bra, om man tycker bäst om de klassiska reglerna. Men för att få lite variation kan vi starkt rekommendera att testa på någon variant av Yatzy.